top of page
Scherm­afbeelding 2024-05-06 om 23.14.40.png

Professional Media Group - Elektricien online magazine

December 2022 

 
"We branden van ambitie om de industriële markt verder te veroveren"
Onze voortdurende investeringen maken meteen ook duidelijk dat we branden van ambitie. We doen het graag, ons personeel komt graag werken en er hangt een leuke sfeer. We zitten ook in een positieve flow door de projecten die vlot binnenlopen. Geert is ondertussen eind de 50, maar geen haar op zijn hoofd dat al denkt aan zijn pensioen. Waarom ook stoppen met iets dat je graag doet en zelf uit de grond gestampt hebt?
 

Een gezellig familiebedrijf waar zeer hard aan de toekomst getimmerd wordt, zo zouden we Steen Elektriciteit het best kunnen omschrijven. Het bedrijf maakte sinds de oprichting in 2000 door Geert Steen en partner Ria Degrauwe een mooie evolutie door. Ondertussen is de tweede generatie aan de slag met dochter Delphine, zoon Laurens en schoondochter Tsarina Vandekerckhove. Elektricien trok naar Zedelgem voor een babbel over verleden, heden en toekomst van dit fijne bedrijf.  

De geschiedenis van Steen-Elektriciteit start in het jaar 2000. Oorspronkelijk was het bedrijf vooral actief in de residentiële markt, maar al gauw kwamen er vragen vanuit het bedrijvige West-Vlaanderen of Geert en Ria ook industriële projecten konden uitvoeren. Ze namen de handschoen met succes op, want 22 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een meer dan volwaardige speler op de industriële projectmarkt. En de actieradius, die beperkt zich niet langer tot West-Vlaanderen maar loopt vandaag tot ver over de provinciegrenzen. Onlangs werkten de medewerkers van Steen Elektriciteit bijvoorbeeld een project af in Lanklaar, aan de andere kant van het land. Op de vele projecten komen we zo meteen terug, maar eerst stelden we een pertinente vraag over iets waar wel meer familiebedrijven mee geconfronteerd worden: hoe zit de structuur in elkaar?

Projecten van A tot Z

"Onze focus ligt vandaag volledig op de industriële projecten, waar we onze voet willen zetten naast de 'mastodonten' in de sector. Het is een sector waar naamsbekendheid zeer belangrijk is, want dat straalt vertrouwen uit voor je potentiële klanten. Bedrijven willen uiteraard zekerheid dat hun bouwproject volgens de regels van de kunst uitgevoerd wordt. Als je enkele projecten met naam en faam kan voorleggen, dan werken die als hefboom om nieuwe werven binnen te halen. Wij kunnen ook elk type project aan. We kunnen een installatie zelf volledig uittekenen en berekenen, maar ook een puur uitvoerende functie is geen probleem. We gaan bovendien van de allerlaagste zwakstroom tot de absolute hoogspanning en van databekabeling tot brandbeveiliging. Die benadering werpt haar vruchten af, want ondertussen kunnen we al prestigieuze projecten voorleggen. Enkele voorbeelden? Alheembouw, WDP Barry Callebaut, Volvo Automobilia, Group Delrue, Soenen Golfkarton, Moderna, North Sea Paints, Dezeure ..."

"Vooral WDP Barry Callebaut is voor het bedrijf een belangrijke mijlpaal geweest. Het is ons visitekaartje voor al wie vergelijkbare projecten heeft. Dat is zeer belangrijk, want in ons segment boksen we op tegen enkele gevestigde waarden. Het is in het verleden al gebeurd dat potentiële klanten afhaakten omdat ze ons nog niet goed kenden. Projecten zoals dit openen deuren die eerder gesloten bleven." 

Toekomst: "Blijven gas geven!"

"Onze voortdurende investeringen maken meteen ook duidelijk dat we branden van ambitie. We doen het graag, ons personeel komt graag werken en er hangt een leuke sfeer. We zitten ook in een positieve flow door de projecten die vlot binnenlopen. Geert is ondertussen eind de 50, maar geen haar op zijn hoofd dat al denkt aan zijn pensioen. Waarom ook stoppen met iets dat je graag doet en zelf uit de grond gestampt hebt?"


"Persoonlijk hoop ik dat we geleidelijk kunnen doorgroeien naar pakweg 40 vaste werknemers en dat we ons portfolio met projecten verder kunnen uitbreiden, zodat projecten zoals dat van WDP Barry Callebaut standaard worden. Kwaliteit blijven leveren is daarbij de absolute voorwaarde. Voor minder doen we het niet."

Personeelswerving: focus op mentaliteit

"Vandaag zijn er een 25-tal werknemers actief voor het bedrijf, aangevuld met een tiental externe medewerkers. We zouden sowieso enkele extra krachten kunnen gebruiken, maar net zoals iedereen in onze sector worden we geconfronteerd met een gebrek aan technische profielen op de arbeidsmarkt. Die moeilijke zoektocht heeft een impact op de vereisten die we stellen aan nieuwe profielen. Vroeger moest je effectief gediplomeerd elektricien zijn, vandaag kijken we meer naar de mentaliteit: is die persoon leergierig genoeg, beschikt die over de juiste werkattitudes, is hij of zij ambitieus ... Opleiding gebeurt op de werf, waarbij we hen koppelen met een ervaren werknemer. We proberen ook de lijnen tussen de werknemers op de werf en de bedrijfsleiding zo kort mogelijk te houden, zodat ze met hun grieven altijd bij ons terechtkunnen."

 

Leveringstermijnen en prijsstijgingen

"Zoals iedereen worden ook wij geplaagd door prijsstijgingen en lange levertermijnen. Dat is niet leuk, maar elke sector is in het zelfde bedje ziek. Ook de sanitair installateurs, dakwerkers en schilders worden met exact dezelfde problemen geconfronteerd. Omdat de problematiek iedereen treft, is er ook een groot begrip in de bouwsector voor deze hinderpalen. Dat neemt niet weg dat we er alles aan doen om de last voor klanten zo miniem mogelijk te houden. Zo hebben we momenteel een enorme stock liggen aan kabelladders. Dat vertegenwoordigt uiteraard een zeker kapitaal dat je niet kan inzetten voor andere investeringen, maar het geeft je wel meer zekerheid dat je je beloftes kan houden. Die zekerheid is ook de reden waarom we veel zaken liever zelf in handen houden. Zo kopen we onze schaarliften en hoogwerkers aan, liever dan ze te moeten huren en zo een afhankelijkheid te creëren van je verhuurbedrijf. Hetzelfde geldt voor de bordenbouw, een activiteit die bij velen uitbesteed wordt. Wij kiezen er doelbewust voor om dat zelf te blijven doen om snel te kunnen handelen als dat nodig is."

bottom of page